Verbinding houden met je team tijdens de lockdown of als iedereen gedwongen thuiswerkt… Kan dat wel? We merken het zo langzamerhand allemaal. We zijn zoom en teams-moe. Dagen die soms volledig bestaan uit vergaderingen. Vergaderingen die alleen maar inhoudelijk zijn.
Je mist de gezelligheid, de ongedwongenheid, het “echte contact”.
Maar het antwoord op de vraag is ja! Het kan! Je kunt verbinding houden met je team als je samenwerkt op afstand.
Een belangrijke voorwaarde is wel dat het team al gevormd is. Dat de teamleden elkaar al een beetje kennen, maar vooral weten wat ieders taken en rollen zijn en wat het teamdoel is. Over de definitie van een team kun je meer lezen in deze blog. Voldoet je team aan de definitie?
Dan gaan deze ideeën je helpen om ook op afstand toch verbinding te houden!
1. Online kantoordagen
Spreek met je team een paar online kantoordagen af. Tijdens zo’n kantoordag logt iedereen in een zoom/teams meeting in en gaat gewoon aan zelfstandig het werk. Geluid op mute, beeld (op een tweede scherm of op de achtergrond) aan. Op die manier kun je af en toe toch gewoon even een vraag stellen, “om je heen kijken” of een grapje maken.
Samen lunchen gaat zo ook natuurlijker, Je bootst als het waren de kantoortuin na in je eigen omgeving. Het maakt uitwisseling en het spontane contact veel makkelijker.
2. Samenwerkdagen
Dit is eigenlijk een variant van de eerste tip, maar deze doe je echt samen met de mensen met wie je bepaalde taken of projecten deelt. Je plant met elkaar een dag in waarop je aan een specifiek project of specifieke taak gaat werken. Je begint even met een start van de dag waarbij je incheckt met je collega’s en iedereen deelt en wat de plannen voor die dag zijn. Je maakt een takenverdeling en bepaalt wie dingen samen gaan doen en van hoe laat tot hoe laat aan bepaalde onderdelen wordt gewerkt. Iedereen heeft die dag hetzelfde doel en dezelfde focus. Dat zorgt voor meer verbinding. Als aan het einde van de dag dan ook de doelen zijn gehaald, en dat samen wordt gevierd, draagt dat enorm bij aan verbinding met het team, ongeacht de lockdown.
3. Buddysysteem
Het buddysysteem is inmiddels een beproefde methode bij veel van de klanten van Peacock Your Talent. Je koppelt iedere medewerker aan 2 collega’s met wie ze elk 1 keer per week een persoonlijk gesprekje hebben. Dit kan aan de hand van een vraag, of thema, maar kan ook gewoon vrijblijvend even bijkletsen zijn. Door met twee collega’s te verbinden in plaats van 1, zorg je dat je geen duo’s krijgt, maar dat het hele team met elkaar in verbinding staat. In deze blog lees je meer over hoe je dit buddysysteem kunt implementeren.
4.Complimentenronde
Eindig je week met een complimentenronde. Wat is die week goed gegaan. Op wiens prestatie ben je trots en waarom? Laat iedereen aan het woord. Probeer dit eens een aantal weken achter elkaar. Draag er als leidinggevende zorg voor dat niet altijd dezelfde collega’s “gezien” worden, en let extra goed op de stille krachten.
Wil je een keer een hele middag vullen met goede complimenten? Probeer dan de werkvorm “Waarderingsfeestje” eens uit. Je kunt hem hier gratis downloaden.
5. Een Prikbord
Werk je met Microsoft Teams? Dan is het misschien een idee om een kanaal aan te maken dat dienstdoet als jullie “team-prikbord”. De plek om random grappige, leuke, gezellige dingen te delen. Datgene dat je tegen je collega’s zou willen zeggen als je bij ze in de buurt was, tijdens de koffie of een borrel. Hoogtepunten en dieptepunten, zakelijk en privé. In Teams heb je ook de functie “compliment”, waarbij je kunt kiezen uit verschillende categorieën om een complimentje te geven aan een collega, die je met een notitie ook nog persoonlijk kunt maken. Daarnaast kun je een Microsoft Forms integratie doen waarin je een online check-in kunt maken in poll-vorm met bijvoorbeeld vragen als “Hoe tevreden ben je over afgelopen week?” “Hoe voelde de werkdruk van afgelopen week aan voor jou?” of gewoon “Hoe was je week”?
De blog van volgende maand zal nog 5 aanvullende ideeën bevatten om verbinding te houden met je team tijdens de lockdown.
Wil je daar niet op wachten en nu al aan de slag? Maak dan hier een afspraak met Peacock Your Talent en we denken met je mee.